Det jeg ofte hører som parterapeut:

by Admin


Posted on 05-01-2023 06:27



I konfliktfyldte forhold kan det være svært at se muligheder, da vi ofte føler os opgivende, magtesløse, fastlåste eller ligefrem uden håb i situationen. Men med større opmærksomhed på, hvad der sker i jer selv, og hvad det gør ved jeres relation, kan i begynde at se på hinanden med andre øjne, og opdage en øget nysgerrighed på hinanden. I parterapien arbejder vi også på at gøre det uklare billede mere klart. Hvad er det lige præcis, der sker mellem jer, når det hele går i hårknude? som parterapeut vil jeg øge jeres opmærksomhed på, hvilke mekanismer der sættes i gang, og hvad kan i gøre anderledes, så i ikke ender som ensomme og sårede krigere, hver gang en konflikt opstår? i vil opdage en lettelse og større bevægelsesfrihed, når ansvaret placeres, hvor det hører hjemme. par

I mit arbejde som parterapeut møder jeg ofte par, som har gået flere uger eller måneder i en dårlig stemning, hvor frustrationen over ikke at blive set eller forstået bare vokser og vokser. Det kan endda fylde så meget i dagligdagen, at det også påvirker arbejdslivet. Problemet er i de fleste tilfælde, at man har glemt at tale rigtigt sammen, og så sker der ofte det i et Parforhold , at man uforvarende kommer til at trække sig mere og mere fra hinanden. Gennem parterapi kan man lære at forbedre kommunikationen, bl. A. Ved at skabe klarhed over, hvor det går galt i samtalen og den indbyrdes forståelse.

Fremtiden efter et forløb med parterapi

Et forløb i parterapi hos mig starter altid med en fælles samtale først. Derefter har jeg en individuel samtale med jer hver, og derfra har vi en række fælles samtaler. och Forskningen i parterapi viser helt tydeligt, at den bedste effekt af parterapi opnåes, når de første samtaler ligger relativt tæt (fx med ca 14 dages mellemrum). Samtidig ved vi at effekten af parterapi øges, når den individuelle samtale er en del af forløbet, da vi her afdækker hvilke mønstre og skabeloner for kærlighed, kontakt, kommunikation og reparation i hver især har med jer. Den viden kan vi inddrage og bruge fokuseret i den fælles parterapi.

Det er faktisk ikke til at svare på, fordi det afhænger af mange ting, dels hvor store parforholdsproblemer i har, dels hvor længe problemerne har stået på, om der er utroskab og mistillid i bagagen, hvor meget i er indstillet på selv at arbejde på parforholdet – og af hvor hurtigt det er muligt at etablere god nok kontakt til at arbejde konstruktivt med øvelser selv derhjemme imellem parterapisessionerne. En ting er sikkert: der findes ikke noget quick fix. Jeg har haft par, der allerede syntes, de havde rigeligt at arbejde med selv efter to gange, og afsluttede terapien hurtigt.

De fleste par som har prøvet at være i parterapi siger ofte, at de er overraskede over hvor meget nyt de lærte om den anden, fordi de rent faktisk lyttede. Ofte skal der er en “forstyrrelse” til for at få partere i et fasttømret mønster til at blive bevidst om det mønster de netop er kørt fast i. Derfor kan det gøre underværker for et par at tale med en tredje person udefra, om det man har forsøgt at tale om så mange gange derhjemme. At få en psykolog til at lytte til ens problemer i parforholdet handler ikke om, at en person udefra skal komme og afgøre hvem der har ret og skælde en af parterne ud for noget.

Parterapi kan styrke kommunikationen og intimiteten og dermed forebygge alvorlige kriser. Mange par har brug for hjælp til at bryde uhensigtsmæssige mønstre og skabe forståelse for hinanden og hinandens følelser. Andre bruger parterapi til at tage vigtige beslutninger sammen og til at tale om fremtiden – fx hvis man er uenige om, hvorvidt man skal have børn eller hvor i verden man skal bo. Parterapi kan også være gavnligt til at støtte par i afklaring om hvorvidt forholdet skal fortsætte. Eller støtte parret i at overkomme svigt, som fx utroskab. Parterapi for unge kan derfor være meget forskellig afhængigt af hvad du og din partner ønsker hjælp til.